Hvad er ra værdi

Indlæser... 12 view(s)
Hvad er ra værdi

LED OG RA VÆRDI
RA værdien også kaldt farvegengivelsen som fortæller hvor naturtro eller ’’rigtige’’ farver bliver gengivet af en lyskilde. Jo højere Ra værdien er, jo bedre lys, og mere levende omgivelser vil du få, fordi lyset er meget kraftigere. Hvis du tager solen som et eksempel, så er det den som giver gengiver farver bedst med en Ra værdi på 100. Du kan få pærer med en Ra værdi på 99, og det er de nærmeste der kommer til solens farvegengivelse.

BETYDER RA VÆRDI NOGET FOR MIG?
Hvis du har en lav Ra værdi, så vil farverne i dine omgivelser blive kedelige og matte.  Lysdesign er blevet en disciplin, som ligger sig imellem ingeniørens og arkitektens viden. Lysdesigneren sørger for, at både funktion, sundhed, stemning og den arkitektoniske intention bliver taget i betragtning, når belysningen bliver planlagt. Jo dårlige lyskilden er, desto kedeligere er farverne, der reflekteres af omgivelserne.

Dette problem kan være en større betydning for eksempel butikker, som ønsker en god belysning på deres vare. Men mange af os ønsker en høj Ra værdi i hjemmet, til f.eks læsning, eller bare æstetikken i at have levende omgivelser.

Når du har en høj Ra værdi udsender kvalitetspærer også flimmerfrit lys, og de anbefales derfor til epileptikere, da lyset er stabilt og klart.

HVOR HØJ EN RA VÆRDI HAR LED PÆRER?
LED pærer var ikke så populære da de først udkom pga. deres lave Ra værdi. Men med udviklingen har LED pærer en høj Ra værdi og er på niveau med for eksempel traditionelle gløde- og lavenergipærers. Glødepærens popularitet var dens høje Ra effekt på omkring 99, men med en meget lavere levetid (omkring de 1.000 timer, hvor LED pærens levetid er på omkring de 25.000). LED pæren er også meget mere økonomisk og miljøbevidst end glødepæren. De fleste LED pærer har en Ra værdi på 80, og de udsender et ganske fint og acceptabelt lys.
Men LED teknologien er i rivende udvikling, og de bedste pærer har en Ra værdi der langt overstiger 80.

En LED pære faktisk nå op på 99 i Ra værdi – ligesom glødepæren. Ser man denne høje lyskvalitet i kombination med LED pærers lave energiforbrug og lange levetid er listen over fordele blevet længere og længere, som tiden er gået. Derfor er LED pæren også ved at udkonkurrere andre lysteknologier, da der ikke længere er nogen grund til at beholde dem.

HVOR HØJ EN RA VÆRDI SKAL JEG SÅ GÅ EFTER?
Alt dette kommer an på dine behov og kvalitetsbevidste sind. En LED pærer som har en Ra værdi på 80, dækker de flestes behov, og giver et helt fint lys, også har du en pære som har en længere levetid, samt et meget laver energiforbrug. De fleste LED pærer, du ser i butikkerne, har en Ra værdi på 80. Du kan se vores udvalg lige her.

Ønsker du en højere Ra værdi kan du se udvalget af LED pærer med en Ra værdi højere end 80 lige her